Het is geen nieuws dat politici aan framing doen om hun plannen te verkopen. Tot op zekere hoogte hoort dit gewoon bij politiek, of we het leuk vinden of niet. Wel is het goed om er wat beter bewust van te worden, zeker als het gaat om onderwerpen die ons direct raken, zoals privacy en veiligheid.

De moeder aller veiligheidseufemismen is nog altijd de Amerikaanse USA PATRIOT Act. Een acroniem van heb-ik-jou-daar. De afkorting komt van 'Uniting and Strengthening America by Providing Appropriate Tools Required to Intercept and Obstruct Terrorism Act.' 

Het doel van een wet zo'n naam geven is vooral het lastiger maken voor de oppositie om tegenwicht te bieden. Hoe kun je als patriot nu tegen een wet zijn die in de titel heeft het Verenigen en Versterken van Amerika? En wat kun je in godsnaam hebben tegen 'Appropriate Tools'? 

Ook in Nederland zien we deze tactiek terug, met name in de discussie over de gespannen verhouding tussen individuele vrijheid en nationale veiligheid.

Evelyn Austin van Bits of Freedom beschreef stap voor stap hoe politici het privacydebat eufemiseren. Zo vertelde Austin dat het hackvoorstel, officieel de Wet Computercriminaliteit III geheten, eerst de 'terughackwet' werd genoemd. Alleen had de wet helemaal niets te maken met het 'terughacken' van cybercriminelen, maar ging het om meer bevoegdheden voor de politie om te hacken. Ronald Plasterk probeerde iets soortgelijks met de sleepnetwet die binnenkort het onderwerp zal zijn van een plenair debat. Austin verwijst naar een interview met Plasterk, waarin hij zich verzet tegen de accurate term 'ongerichte interceptie.' De burger zou immers kunnen denken: maar wacht, dat klinkt wel heel erg hetzelfde als wat de NSA doet. Plasterk staat daarom op het eufemistische gedrocht 'onderzoeksopdracht gerichte interceptie'.

Afhankelijk van waar je staat is er dus ofwel sprake van een NSA-achtige sleepnetwet, ofwel van 'onderzoeksopdracht gerichte interceptie'. Maar welke van de twee visies is waar? Daar kom je alleen achter door de politici en actiegroepen te negeren en gewoon zelf de 114 pagina's tellende 'Nota naar aanleiding van het verslag Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten' te lezen. Het is even wat werk, maar dan heb je ook het recht om je eigen eufemisme te bedenken.

Alles bij de bron; MotherBoard [Thnx-2-Luc]