Om terreurverdachten sneller te kunnen opsporen en berechten is mede op initiatief van Nederland een antiterrorismeregister opgetuigd bij Eurojust in Den Haag. Dat agentschap staat nationale opsporingsinstanties bij en vervult een coördinerende rol in ruim 200 aan terrorisme gerelateerde onderzoeken in Europa. Het register is deze week in gebruik genomen. 

Sommige lidstaten deelden al informatie over terrorisme, maar dat gebeurde nog niet systematisch tussen alle EU-landen. Gebleken is dat beschikbare informatie over terreurverdachten soms blijft ‘hangen’ in een land. Het register moet het mogelijk maken snel mogelijke verbanden te leggen tussen zaken.

Via het register kunnen gegevens over onderzoeken, vervolging, rechtszaken en veroordelingen snel en veilig worden uitgewisseld. Het delen van dit soort informatie is heel delicaat en ligt gevoelig bij de lidstaten, zei Eurojust-voorzitter Ladislav Hamran bij de officiële lancering in Brussel. De uitwisseling bespaart volgens hem veel tijd, geld en mankracht. "Een grote stap vooruit." Alleen aanklagers en rechters krijgen de informatie te zien. Hij verzekerde dat de databescherming voldoet aan de hoogste standaarden.

Gilles de Kerchove, de EU‑coördinator voor terrorismebestrijding, is verheugd dat het register in gebruik is genomen. Hij noemde het "erg waardevol" dat Eurojust via het register informatie uit justitiële onderzoeken kan doorgeven.

Alles bij de bron; EUNU