In deze aflevering duiken we met Lotte en Evelyn in de ontwikkelingen in het veiligheidsdomein.
Lotte legt uit hoe ‘veiligheid’ in beleid vaak op een beperkte manier wordt opgevat en ingevuld: repressie en controle krijgen voorrang boven preventie en welzijn. In de praktijk leidt het begrip ‘veiligheid’ bijna automatisch tot méér dataverzameling en extra bevoegdheden voor opsporingsdiensten.
Een van de voorbeelden die we bespreken, zijn de huisbezoeken aan demonstranten die de afgelopen tijd veelvuldig in het nieuws zijn geweest. Mensen die een demonstratie bijwonen of hierover posten op sociale media, krijgen plotseling politie aan de deur. Officieel zouden dit ‘informatieve gesprekjes’ zijn, maar in de praktijk voelen deze bezoeken vooral als intimidatie.
Andere voorbeelden die we in de podcast bespreken, zijn het gebruik van het algoritme Preselect Recidive door het Openbaar Ministerie. We hebben het over het bewaren van politiedata zonder duidelijke termijn, waar de Raad van State zich in een vernietigend advies over uitsprak. Ook bespreken we het steeds bredere gebruik van het containerbegrip ‘ondermijning’, dat in allerlei contexten opduikt.
Deze voorbeelden laten volgens Lotte zien hoe beperkt en eenzijdig het begrip ‘veiligheid’ vaak wordt ingevuld, met een nadruk op surveillance, controle en repressie.
Alles bij de bron; Bits-of-Freedom