In Mechelen is voor de zestigste keer een nationale bedevaart georganiseerd ter nagedachtenis van de deportatie van Joden en zigeuners door de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vicepremier Kris Peeters (CD&V) verzette zich in een speech tegen onverschilligheid en pleitte voor het behoud van vrijheden.

Hoewel CD&V zich het hele wekend in stilzwijgen heeft gehuld in verband met het veiligheidsplan van coalitiepartner N-VA, zet Peeters in Mechelen toch voorzichtig enkele lijnen uit en daarbij laat hij zich inspireren door de locatie. "We herdenken vandaag mensen die gestorven zijn omdat het absolutisme ooit de overhand heeft gehaald. We mogen dus niet in de val trappen te denken dat veiligheid en vrijheid communicerende vaten zijn. Veiligheid kan je niet kopen door met vrijheden te betalen. Veiligheid kan je niet bereiken door uit te sluiten of te discrimineren."

Hoewel enigszins omfloerst is de boodschap niet mis te verstaan. "Laten we dus niet beginnen sleutelen aan de waarden en vrijheden die de kern van onze grondwet en samenleving uitmaken."

Alles bij de bron; deRedactieSchrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!