Twee bloggers zijn door de Amerikaanse overheid bedreigt omdat ze de nieuwe richtlijnen voor het fouilleren van passagiers publiceerden. De richtlijn werd op 27 december, twee dagen na de mislukte bomaanslag, naar verschillende luchthavens en luchtvaartmaatschappijen verstuurd. Het niet geclassificeerde document werd door verschillende bloggers online geplaatst en was ook op de websites van sommige luchtvaartmaatschappijen te vinden. Volgens de Amerikaanse Transportation Security Administration (TSA), belast met de beveiliging van Amerikaanse vliegvelden, gaat het wel om vertrouwelijke informatie die niet voor het publiek bestemd is. De TSA wil dan ook weten van wie de bloggers de documentatie ontvingen.

Bedreiging
Eén van de bloggers is Steven Frischling, die voor het KLM blog schrijft. Twee bewapende agenten verschenen voor zijn deur en dreigden met een huiszoeking als hij de naam van zijn bron niet gaf. Ook bedreigden ze hem dat hij bij de KLM ontslagen zou worden en dat ze hem als beveiligingsrisico zouden registreren, waardoor het voor hem lastig is om op reis te gaan en zijn werk te doen.

"Ze maakten duidelijk dat er enorme gevolgen zouden zijn als ik niet zou meewerken", aldus Frischling, die samen met zijn drie kinderen thuis was toen de agenten verschenen. "Het is niet moeilijk om iemand te intimideren die een 3-jarig kind vasthoudt. Mijn vrouw werkt 's avonds. Als ik naar de gevangenis ga, dan zijn mijn kinderen alleen." Na overleg met zijn advocaat liet hij de agenten weten dat hij de informatie van iemand met een Gmail account had ontvangen. De e-mail had de blogger al verwijderd. Toch namen de agenten zijn laptop in beslag en doorzochten zijn iPhone en Blackberry.

Bron van het artikel; www.security.nl