De Duitse minister van Binnenlandse Zaken stelde onlangs dat veiligheid een 'superrecht' is dat alle andere rechten overtreft, maar dat is een zeer gevaarlijke opvatting die vooral door totalitaire regimes wordt toegepast. Dat zegt beveiligingsexpert Robert Graham. Volgens hem wordt het veiligheidsargument door dit soort regimes gebruikt om andere rechten 'uit te schakelen'.

"Het bewijs is duidelijk: hoe dictatorialer een regime, hoe meer het dreigingen voor 'security' hypet", aldus Graham. Die stelt dan ook dat de surveillance door de NSA 'despotisch' is. "De overheid gebruikt de dreiging van terrorisme om het programma te rechtvaardigen. Maar terrorisme is een kleine dreiging en staat onderaan de lijst van dreigingen waar Amerikanen mee te maken hebben." 

Toch gebruikt de Amerikaanse overheid terrorisme om het grootschalig monitoren van Amerikaanse burgers te rechtvaardigen. Het is deze interne dreiging van de eigen overheid waar de Bill of Rights, de eerste tien amendementen van de Amerikaanse grondwet, burgers tegen moet beschermen. "Dat betekent dat vrijheid van meningsuiting en privacy de superrechten zijn, en security alleen een secondair recht."  Iets wat laat zien dat de surveillance die plaatsvindt 'onrechtmatig en despotisch' is, gaat Graham verder.

Alles bij de bron; Security