De Nederlandse autoriteiten hebben Twitter vorig jaar vaker om gegevens van gebruikers gevraagd dan de jaren daarvoor, zo blijkt uit het nieuwste transparantierapport van de microbloggingdienst. 

Vorig jaar ontving Twitter 76 dataverzoeken van de Nederlandse autoriteiten, waarbij informatie over 91 accounts/gebruikers werd opgevraagd. Het kan dan gaan om het e-mailadres dat voor de registratie is gebruikt, telefoonnummers en ip-adressen. Van die 76 dataverzoeken ging het in elf gevallen om een noodverzoek.

Wanneer de autoriteiten kunnen aantonen dat er urgent informatie moet worden verstrekt om lichamelijk letsel of het overlijden van iemand te voorkomen kan Twitter informatie zonder een gerechtelijk bevel overhandigen.

Twitter blijkt in de meeste gevallen geen gegevens te verstrekken. Zo werd vorig jaar bij zo'n 32 procent van de dataverzoeken gegevens overhandigd. Een jaar eerder was het zo'n 33 procent.

Naast een toename van het aantal dataverzoeken wordt Twitter ook vaker verzocht om content van gebruikers te verwijderen. Vorig jaar kwamen er vanuit Nederland in totaal 99 "legal demands" binnen. Het gaat dan om een combinatie van gerechtelijke bevelen en andere schriftelijke aanmaningen van autoriteiten en advocaten om content te verwijderen.

Ook wereldwijd ontving Twitter meer dataverzoeken, waarbij er ook veel vaker informatie over journalisten op het platform werd opgevraagd. Verder wordt Twitter vaker verzocht om content verwijderen. "We blijven een zorgwekkende trend zien om persvrijheid te beperken, met een toename van het aantal wettelijke verzoeken van overheden gericht tegen journalisten, alsmede een algehele toename wat betreft het aantal verzoeken voor accounts, die beide recordhoogtes laten zien sinds de rapportages begonnen", aldus Twitter over de wereldwijde ontwikkeling van het aantal dataverzoeken.

Alles bij de bron; Security