Amerikanen moeten stoppen zich zo op te dringen in de Europese discussie over privacy op internet. Dat vindt Jacob Kohnstamm, voorzitter van 'Working Party 29', waarin de 27 privacywaakhonden van Europa verenigd zijn.
Europarlementariërs worden belaagd door lobbyisten van grote internetbedrijven als Facebook en Google die zich verzetten tegen voorstellen van de Europese Commissie voor de nieuwe Europese privacywet. Tijdens het maken van die voorstellen schoven zelfs afgevaardigden van de Amerikaanse regering aan om de belangen te behartigen van het Amerikaanse bedrijfsleven.
Op dit moment zijn de Europarlementariërs aan zet. Zij buigen zich over de voorstellen van Eurocommissaris Viviane Reding om de al bestaande privacywet te moderniseren. Europarlementariër Sophie in 't Veld (D66) beaamt dat zwaar Amerikaans lobbygeschut wordt ingezet. "Maar dat hoort erbij. Het is aan ons om de rug recht te houden."
Kohnstamm noemt de invloed van de Amerikaanse regering op de Commissie een slechte zaak. "Ik zie dat het werkt. In de eerste versie van de wet stond dat politie en justitie alleen internationale persoonsgegevens mochten opeisen via een officier van justitie in het betreffende land. Nu mag dat toch weer via de bedrijven zelf. Dat betekent bijvoorbeeld dat justitie in Amerika een Nederlandse bankdirecteur daar in hechtenis kan nemen in ruil voor creditcardgegevens die hier opgeslagen zijn."
Alles bij de bron; Trouw