Amerikaanse internetbedrijven moeten zich aan Europese databeschermings- en privacyregels houden. Dat hebben ministers uit Europese lidstaten vrijdag beslist tijdens een bijeenkomst in Luxemburg. "Alle bedrijven die op Europese bodem actief zijn moeten de regels toepassen", zei eurocommissaris Viviane Reding (Justitie).

Er is vanuit het Europees Parlement en lidstaten als Duitsland veel kritiek geweest op de manier waarop Amerikaanse inlichtingendiensten gegevens van Europeanen kunnen opvragen. Een Amerikaanse rechter ordeelde onlangs nog dat overheidsdiensten deze gegevens mogen opvragen, ook als ze binnen de EU staan opgeslagen.

"Nu is het moment dat Europese ministers een positief antwoord moeten geven op de 'wake-up call' van Edward Snowden", aldus Reding. Ook de onthulling dat Vodafone in verschillende landen onbeperkt toegang tot zijn netwerk geeft aan overheden wijst volgens de eurocommissaris op het belang van databescherming. Alleen met expliciete toestemming zouden gegevens nog mogen worden verzameld en opgeslagen. Als bedrijven zich daar niet aan houden, zouden hoge boetes kunnen volgen.

Alles bij de bron; NU