In Engeland lopen ze voorop met Big Brother ontwikkelingen. De laatste idee is om reisgegevens, namen, creditcard gegevens, adressen, e-mailadressen, paspoortgegevens etc. door te geven zodra je Engeland verlaat. Dit geldt voor iedereen: vrachtwagenchauffeurs, toeristen, zakenreizigers, Kanaalzwemmers, "boozecruisers" die met een ferry reizen om drank en sigaretten belastingvrij te kopen. Alle trips buiten Engeland worden vastgelegd in een gigantische database. Iedereen die daar niet aan meedoet krijgt een boete van £5.000. Je moet de gegevens 24 uur voorafgaand aan je reis doorgeven zodat het op tijd in de database is opgeslagen en men aan de grens kan checken of je nog openstaande boetes hebt of anderszins gezocht wordt door Justitie.

Vliegmaatschappijen, openbaar vervoermaatschappijen en scheepvaartverkeer moeten details over hun reizigers en personeel vrijgeven, zo niet dan krijgen ook zij een boete. Tegen het einde van 2009 zal 60% van alle reizigersdata van het uitgaande verkeer in een database zijn geregistreerd. Tegen het einde van 2010 zullen deze regels voor 95% van al het uitgaande verkeer gelden.

Reisorganisaties, privacy-organisaties en nog vele anderen zijn verontwaardigd en protesteren tegen deze gang van zaken. De organisatie NO2ID heeft eveneens van zich laten horen. 

O ja, inkomend verkeer wordt natuurlijk ook vastgelegd. Ze hebben al 82 miljoen passagiers geregistreerd die Engeland binnenkwamen en dat heeft geresulteerd in 2.900 arrestaties wegens misdrijven zoals moord, drugscriminaliteit of sexmisdrijven.

Lees verder...