Abdulmutallab kreeg opzettelijk wel visum

WASHINGTON - De Amerikaanse autoriteiten wisten wel degelijk dat de Nigeriaan, die op eerste kerstdag een vliegtuig probeerde op te blazen met een onderbroekbom boven Detroit in de VS, op een terroristenlijst stond.

Umar Farouk Abdulmutallab werd echter niet tegengehouden, omdat inlichtingendiensten vreesden dat dan een groter onderzoek naar al-Qaeda-dreigingen tegen de VS gehinderd zou worden.

Internationale media meldden zaterdag dat een ambtenaar van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dit voor een Amerikaanse onderzoekscommissie van Binnenlandse Veiligheid verklaarde.

De ambtenaar, Patrick Kennedy, zou gezegd hebben dat inlichtingendiensten Buitenlandse Zaken hadden verzocht de Nigeriaan een visum te geven, zodat ze dichterbij het terroristennetwerk zouden kunnen komen.

Een anonieme bron bij de inlichtingendiensten vertelde eerder al in het Amerikaanse online magazine Congressdaily.com, dat ''in sommige gevallen het in ons voordeel is als we individuen volgen die mogelijk op een terroristenlijst staan, omdat je van hun activiteiten en hun contacten kunt leren''.

 

Bron van dit artikel; www.nu.nl