Hoewel netneutraliteit in 2012 in Nederland in de wet is vastgelegd, blijft er internationaal nog veel terrein voor het principe te winnen. In de EU is nog niets vastgelegd, en in de Verenigde Staten is een strijd losgebarsten tussen kabelmaatschappijen en ‘het internet.’ Hoewel deze strijd in de VS al langer woedt, kwam de discussie pas echt op gang toen in april van dit jaar de Federal Communications Commission (FCC) een voorstel deed dat zogenaamde ‘fast lanes’ toe zou staan op het internet. Daarbij gold alleen dat deze afspraken ‘commercially reasonable’ moesten zijn, maar werd nauwelijks uitgelegd wat dat zou moeten betekenen.
De FCC had eerder geprobeerd netneutraliteit in regelgeving vast te leggen. Maar volgens de rechter was breedband geen ‘public utility’, zoals de telefoon dat was, en mochten onderlinge afspraken dus gewoon. De FCC maakte vervolgens een draai en stelde de mogelijkheid van fast lanes voor. Na heftige kritiek kwam de FCC half mei met een nieuw voorstel. In dit voorstel neemt de FCC al meer afstand van de vorige positie, maar laat het de deur naar een ‘twee-snelheden-internet’ nog open.
Wat er in de VS gebeurt is ook voor Nederland relevant en ook in de EU is het spel nog niet gespeeld. Op dit moment vergadert de Raad van ministers van de Europese Unie over het voorstel voor netneutraliteit van de Europese Commissie en de daarop voorgestelde amendementen van het Europese Parlement. Uiteraard volgen wij dit op de voet en houden we jullie op de hoogte.
Alles bij de bron; BoF