De Commissie Burgerlijke Vrijheden (LIBE) van het Europees Parlement debatteert op 16 september over de vorige week gesloten Umbrella Agreement tussen de VS en de EU. In deze overeenkomst zijn afspraken gemaakt over de uitwisseling van persoonsgegevens met de VS. D66 laat bij monde van Europarlementariër Sophie in 't Veld weten zich tegen het akkoord te keren.

Het nu gesloten akkoord zou de nieuwe privacywetgeving ondergraven waar het Parlement aan werkt. Deze regulering zou al in 2014 worden ingevoerd, maar werd door de Europese Raad voor herziening teruggestuurd naar de Commissie. D66 eist zo snel mogelijk duidelijkheid van de Europese Commissie over de gevolgen van deze afspraak.

De Commissie maakte afgelopen donderdag bekend dat de overeenkomst gesloten was. Het EP ontving gisteravond de tekst. Dit betekent volgens In 't Veld dat het parlement haar controlerende taak niet naar behoren kan uitvoeren. Het hele traject, tot aan het sluitstuk, was niet transparant en vond zonder duidelijke onderbouwing grotendeels achter gesloten deuren plaats, aldus de parlementariër.

De vorige Europese Commissie kondigde in november 2013 aan dat het nieuwe privacy-akkoorden wilde sluiten met de VS, zo moest de Safe Harbor-overeenkomst uit 2000 vernieuwd worden.

Alles bij de bron; TelecomPaper