Met zijn nieuwe internetwet die vorige week door het parlement werd goedgekeurd is Brazilië internationaal een pionier, zeggen waarnemers. De wet versterkt de privacy van de internetgebruikers en bepaalt onder meer dat Braziliaanse gegevens op buitenlandse servers onder Braziliaanse bevoegdheid vallen.

De wet is internationaal een mijlpaal omdat het de neutraliteit, veelzijdigheid en vrijheid van het internet beoogt, zegt jurist Ronaldo Lemos, directeur van het openlicentiesysteem Creative Commons in Brazilië. Het internet "zal niet worden gereguleerd door de regering maar door alle sectoren in de samenleving."

Volgens justitieminister José Eduardo Cardoso is ook de manier waarop de wet tot stand gekomen is, vernieuwend omdat digitale activisten eraan hebben meewerkt. "Er waren meer dan tweeduizend bijdragen, een groot deel werd aanvaard."

Niet alles in de wet is naar de zin van de activisten. Critici betreuren de bepaling dat internetproviders toegangsgegevens gedurende zes maanden moeten bewaren.

Alles bij de bron; MO