De Britse privacytoezichthouder ICO heeft de Britse gezondheidsdienst NHS Lanarkshire berispt voor het twee jaar lang delen van patiëntgegevens via WhatsApp terwijl dit niet was toegestaan. In meer dan vijfhonderd gevallen werden namen, telefoonnummers, adresgegevens, foto's, video's en screenshots met klinische informatie in een WhatsApp-groep gedeeld. Het ging om gegevens van zowel kinderen als volwassenen...

...De Britse privacytoezichthouder besloot geen boete op te leggen. Sinds vorig jaar hanteert de ICO een apart beleid voor de publieke sector. Volgens de toezichthouder zijn hoge boetes namelijk geen effectief afschrikmiddel voor deze sector.

Wel heeft de gezondheidsdienst een reprimande gekregen en moet het verschillende maatregelen doorvoeren. Zo moet het een systeem overwegen voor het beveiligd uitwisselen van medische afbeeldingen, moeten voor het gebruik van nieuwe apps DPIA's worden uitgevoerd, moet personeel voldoende worden ingelicht over het gebruik van nieuwe apps, moet al het beleid rond het WhatsApp-incident worden herzien en moet al het personeel bekend zijn met de verantwoordelijkheden om datalekken direct te rapporteren.

Alles bij de bron; Security