Al bijna tien jaar is het een twistpunt tussen het Europees Parlement en de VS. Europese regeringen en veel burgers maken zich niet zo druk om de gegevens van Europese vliegtuigpassagiers die de VS bij luchtvaartmaatschappijen opvragen. Denk aan creditcardnummers, maaltijdvoorkeuren en type bagage.

De VS zeggen de informatie nodig te hebben in de strijd tegen terrorisme en zware criminaliteit. Maar D66-Europarlementariër Sophie in ’t Veld, rapporteur over de passagiersgegevens, adviseert haar collega’s vandaag een nieuw akkoord van de Europese Commissie met de VS af te wijzen.

Volgens haar is het amper beter dan het vorige, uit 2007, ook met het nieuwe akkoord wordt veel informatie oneindig lang bewaard en is onduidelijk wie er toegang toe heeft. Waarom is deze overdracht van informatie nog steeds niet goed geregeld? „Omdat de VS hun wil opleggen aan de EU, en de lidstaten dat samen met de Europese Commissie toelaten. De Amerikanen dreigen zelfs weer een visumplicht voor Europeanen in te voeren als ze de toegang tot dit soort gegevens kwijtraken.

Als Europees Parlement zien wij ons al jaren genoodzaakt om ervoor te zorgen dat de Europese privacywetgeving wél wordt gerespecteerd”.

Alles valt hier te lezen (NRC DigiAbo) 


Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!