Eurocommissaris Reding heeft in een brief aan Europarlementslid Sophie in ´t Veld laten weten dat de EU gaat onderzoeken of de Nederlandse paspoortwet in strijd is met Europese wetgeving.  

In 't Veld: "Ik ben blij dat EU nu toch besloten heeft om erin te duiken. Op dit moment worden vingerafdrukken van onschuldige Nederlanders opgeslagen. Hiermee behandelt de Nederlandse overheid burgers als 'potentiële criminelen'." In ´t Veld had al eerder vragen aan de Eurocommissaris voor Justitie en Grondrechten gesteld over de opslag van vingerafdrukken van alle Nederlandse paspoorthouders in een speciale database. Toen antwoordde Reding dat dit een zaak van de lidstaten is.

Nederland gaat met de opslag veel verder dan andere Europese lidstaten. De overheid vraagt vier vingerafdrukken, die in een database op het gemeentehuis komen en vervolgens in een centrale database terecht moeten komen. Er is binnen en buiten Nederland een groeiend verzet tegen de paspoortwet. De Stichting Privacy First eist het ongeldig verklaren van de Paspoortwet en ook de Mensenrechten Commissie van de VN is heel kritisch over de mogelijke kwalijke gevolgen voor de privacy.

Lees alles bij de bron; nieuwsbank 

Andere bronnen zijn; nos, webwereld, trouw, volkskrant

UPDATE; via de mail ontvangen de oorspronkelijke vragen van Sophie (thnx-2-Robin C) en de antwoorden daarop