De plannen van de Europese Commissie om alle chatberichten en ander verkeer van Europese burgers te inspecteren is zeer zorgwekkend, zo stelt Andy Yen, ceo van Proton, het bedrijf achter versleutelde e-maildienst Proton Mail en vpn-dienst Proton VPN, in een interview met Wired.

Yen maakt zich naar eigen zeggen grote zorgen over de scanplannen van Brussel. De aanpak van encryptie werd in het verleden gekoppeld aan de aanpak van terrorisme. "Nu hebben ze het gekoppeld aan kindermisbruik, wat een zeer toxisch onderwerp is", aldus de Proton-ceo, die toevoegt dat dit een rationeel debat in de weg staat...

...voor mij is het verplicht ondermijnen, verzwakken of breken van encryptie niet de juiste balans." De Proton-ceo merkt op dat mensen van privacy en versleuteling misbruik kunnen maken. "Dat is onvermijdbaar."

Yen wijst naar verschillende landen waar encryptie en privacy verboden zijn. "Mensen in die landen voelen zich niet veiliger. In een democratische samenleving moeten we privacy accepteren en verdedigen, zelfs als er negatieve externe effecten zijn, omdat het alternatief, geen privacy, erger is." 

Alles bij de bron; Security