De Europese Commissaris van Justitie, Viviane Reding, heeft beloofd de regels voor gegevensbescherming te verstrengen in de nasleep van het internetsurveillantieschandaal rond de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA. Nieuwe wetten en overeenkomsten zullen volgens Reding duidelijke regels scheppen voor een duidelijk internet en de keuze van het individu om zijn gegevens te geven of niet.

De regels moeten versterkt worden in de nasleep na de onthullingen over het PRISM-surveillantieprogramma en andere initiatieven van de Amerikaanse veiligheidsdiensten om online gegevens te hamsteren.

“Het vertrouwen is krijt geraakt door deze spionageschandalen. Onze hoofdtaak is nu om dat vertrouwen te herstellen, want zonder kan onze digitale economie niet groeien, zei Reding op de Digital-Life-Design-conferentie in Munchen.

Als Reding het heeft over gegevensbeschermingsregels, dan verwijst ze naar twee wetsontwerpen. De General European Data Protection Regulation regelt de gegevensverwerking door bedrijven regelt. De Data Protection Law Enforcement Directive regelt de verwerking van data door politie en gerecht. Er wordt ook gewerkt aan een bilaterale overeenkomst tussen de VS en Europa om aft e dwingen dat de overdracht van gegevens over EU-burgers via ‘geëigende wettelijke kanalen’ moet verlopen.

Alles bij de bron; ZDNet