Van de vele zorgwekkende bepalingen in het ontwerp van online veiligheidswet, is misschien wel de meest consequente opgenomen in hoofdstuk 4, in clausules 63-69. Dit deel van het wetsvoorstel geeft OFCOM de bevoegdheid om "Gebruik van technologische kennisgevingen" uit te geven aan zoekmachines en sociale mediabedrijven.

Zoals in het gedeelte van het wetsvoorstel is gesteld, zullen de bevoegdheden leiden tot de introductie van routinematig en permanent toezicht op onze online communicatie. Ze dreigen ook dodelijk het gebruik van end-to-end encryptie te ondermijnen, een van de fundamentele bouwstenen van digitale technologie en handel.

Gebruik van technologiekennisgevingen is bedoeld om terroristische propaganda en inhoud van seksuele uitbuiting en misbruik van kinderen (CSEA) aan te pakken. OFCOM zal een kennisgeving publiceren op basis van de "prevalentie" en "permanente aanwezigheid" van dergelijke illegale inhoud op een dienst. De zinnen "eeuwig" en "permanent" komen in het hele wetsvoorstel terug, maar blijven ongedefinieerd, dus de drempel voor interferentie kan vrij laag zijn.

Elk bedrijf dat een kennisgeving ontvangt, wordt gedwongen bepaalde "geaccrediteerde technologieën" te gebruiken om terroristische en CSEA-inhoud op het platform te identificeren.

Alles bij de bron; EDRI [engelstalig]