Microsoft kreeg een miljardenboete van de Europese Commissie omdat het bedrijf zijn macht misbruikte. Google overkomt nu hetzelfde. Is de jongste technologiereus Facebook de volgende die in Brussel over de knie gaat?
Als dat gebeurt, dan niet op de manier waarop Google en Microsoft moesten bloeden, denkt Stefan Kulk. Volgens de onderzoeker die zich bij de Universiteit Utrecht bezig houdt met privacy, wetgeving en technologie ging het bij Google en Microsoft over misbruik van de machtspositie om de concurrentie klein te houden. Bij Facebook speelt iets anders: privacy.
Die privacy-regels zijn in Europa strenger dan in de VS en worden volgend jaar mei nog aangescherpt. Toch hoeft Facebook niet te vrezen dat Europa ineens een onbegaanbaar gebied wordt, denkt Kulk. "Ik ben niet zo overtuigd van de kracht van de regels. Het uitgangspunt is en blijft dat bedrijven veel mogen met persoonlijke gegevens, mits iemand toestemming heeft gegeven."
Daar is iedereen natuurlijk zelf bij. Niemand hoeft akkoord te gaan. Toch is een 'eigen keuze' volgens Kulk iets anders dan een 'vrije keuze'. "Sociale netwerken als Facebook hebben een machtspositie. Iedereen zit erop. En als het niet bevalt, heeft het geen zin om in je eentje over te stappen op een andere dienst. Sociale netwerken hebben pas nut als veel mensen er gebruik van maken.
Wie erachter wil komen wat Google en Facebook doen met persoonlijke gegevens moet over doorzettingsvermogen beschikken. "Omdat dat gebeurt op basis van algoritmes, moeten zij inzicht geven in hoe die algoritmes werken." Dat gebeurt nu onvoldoende. Anders dan bij mededingingszaken zijn het bij privacyovertredingen de privacywaakhonden in de lidstaten die een vuist moeten maken tegen de internetgiganten.
Al hebben lidstaten minder macht dan de commissie, toch kunnen ze gemeen bijten. Daarom trekken Nederland, België en Duitsland samen op in een onderzoek naar onrechtmatig gebruik van gegevens.
Alles bij de bron; Trouw