Neelie Kroes vindt dat volledige netneutraliteit in Europa niet nodig is. Het aanbieden van 'premium'-diensten moet blijven kunnen, vindt de eurocommissaris. 

Youtube zou bijvoorbeeld afspraken kunnen maken met providers die garanderen dat verbindingen met de dienst extra snel zijn. Providers zouden klanten dan extra geld mogen vragen voor snellere toegang tot een site.  Maar het voorstel staat niet toe dat diensten geheel worden geblokkeerd. Een provider mag Youtube dus niet geheel afsluiten en geld vragen voor alle toegang.

Groenlinks is niet onder de indruk van de verklaring van Kroes. Europarlementariër Judith Sargentini zegt tegen NUtech dat de netneutraliteit van Kroes net is als 'een beetje zwanger' zijn. "Daarvan weten we ook dat het niet kan." Volgens Sargentini zou het plan van Kroes de Nederlandse netneutraliteitswet - de eerste in Europa - ongedaan kunnen maken. Ze verwacht dan ook een flinke discussie in het Europarlement en de Raad van Europa.

Het Europarlement heeft zich al meerdere malen uitgesproken voor Europese netneutraliteit. "En niet voor een beetje netneutraliteit", aldus Sargentini.

Alles bij de bron; NU