In nasleep van het Prism schandaal, zal de opbouw van een nieuwe samenwerking tussen vrienden een uitdaging worden, stelden EP-leden. We bespraken het probleem met Dimitris Droutsas, Grieks lid van de Socialisten en Democraten en rapporteur grensoverschrijdende dataverwerking.

Bent u tevreden over de reactie van de VS en denkt u dat het schandaal de vrijhandelsovereenkomst tussen Europa en de VS in gevaar kan brengen?

Recente onthullingen waren een echte schok voor Europa en de Europese publieke opinie. Europeanen hebben niet alleen het recht beschermd te worden, maar ook geïnformeerd over wat er gebeurt...

...De vrijhandelsovereenkomst tussen Europa en de VS is van zeer groot belang en de EU is vastbesloten om zich hieraan te houden. Aan de andere kant mogen de grondrechten van de burgers niet geofferd worden.

Persoonlijk denk ik dat het Europese publiek voorbereid moet zijn op nog meer slecht nieuws. Afhankelijk van de ontwikkelingen, zullen we moeten beslissen of er eventuele gevolgen op de onderhandelingen zullen zijn.

Verslagen verschijnen in de media die suggereren dat de VS niet de enige acteur is die bij bewakingsactiviteiten betrokken is. Hoe belangrijk is het om de regels van de procedures in onze eigen achtertuin te implementeren en om de wetgeving over de kwestie te stroomlijnen?

....Ik roep de Commissie op om afzwakking van onze hoge normen niet toe te staan .

Alles bij de bron; EP