Het hart van de Europese privacywetgeving wordt ‘verlamd’ door het disfunctioneren van de Ierse toezichthouder, concludeert de Ierse burgerrechtenorganisatie ICCL in een rapport dat vandaag verschijnt. Liefst 98 procent van alle grote, grensoverschrijdende zaken die op het Ierse bordje terechtkomen, blijft onopgelost, blijkt uit de analyse van de organisatie.

Veel internationale techbedrijven hebben hun Europese hoofdkwartier in Dublin, waaronder reuzen als Google, Facebook, Apple en TikTok. Maar liefst 21 procent van alle door andere Europese toezichthouders doorgeschoven klachten komt in Ierland terecht.

Van de door ICCL onderzochte 164 grote zaken tussen mei 2018 en mei 2021 werden er uiteindelijk slechts vier aangepakt (2 procent). Hiermee scoort Ierland zowel procentueel als absoluut verreweg het slechtst van alle toezichthouders...

...Volgens Frederik Zuiderveen Borgesius, hoogleraar ict & recht aan de Radboud Universiteit, is er naast het gebrek aan budget, nog een extra probleem bij de Ieren: ze zijn te aardig. ‘De cultuur daar is nog steeds; ga een kop koffie drinken. Twintig jaar geleden werkte dat goed, toen de regels over persoonsgegevens nog nieuw waren.’ Maar inmiddels hebben bedrijven al lang ervaring met die regels. Zuiderveen Borgesius: ‘Ze geven tonnen uit aan de duurste advocaten. Als ze iets fout doen, is het vaak bewust.’ 

Vorig jaar pleitte de hoogleraar tegenover de Tweede Kamer al voor de komst van een centrale Europese toezichthouder voor de grote techbedrijven als oplossing voor de gebrekkige handhaving door de Ieren, iets wat ICCL ook wil. Deze zou dan naast de nationale waakhonden moeten bestaan, met een budget en specialisten om tegenwicht te kunnen bieden tegen de diepe zakken van de techbedrijven.

In reactie op het rapport noemt Europarlementariër Kim van Sparrentak (GroenLinks) de komst van een Europese toezichthouder als aanvulling op de nationale ‘een heel goed idee’. ‘Iedereen ziet dat het op deze manier niet werkt. Wat in heel Europa speelt, moet ook op Europees niveau worden aangepakt.’ Het budget- en capaciteitsprobleem kan volgens haar goed worden opgelost door de techbedrijven zelf te laten betalen voor het toezicht, net zoals nu al bij banken gebeurt. Ze hoopt dat dit idee het haalt in de komende Europese techwetgeving Digital Services Act.

Alles bij de bron; Volkskrant