De Autoriteit Persoonsgegevens gaat samen met andere Europese privacytoezichthouders onderzoek doen naar het gebruik van clouddiensten. De toezichthouders maken zich zorgen over mogelijke privacyproblemen bij het gebruik van deze diensten door overheidsinstellingen.

Volgens vicevoorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens Monique Verdier is het werken in de cloud in eens stroomversnelling geraakt sinds de coronacrisis: "zeker sinds we veel thuiswerken gaat bijna alles in de cloud". Dat is niet zonder risico, omdat deze organisaties bij uitstek gevoelige data van burgers verwerken: "daar moeten hackers of buitenlandse overheden niet zomaar bij kunnen. Dus als overheden dit soort data in de cloud zetten, moeten ze daar vooraf goed over nadenken.", aldus Verdier.

De European Data Protection Board wil eind 2022 met een rapport komen op basis van de onderzoeken die door de verschillende privacytoezichthouders worden uitgevoerd. Op basis van dat rapport zal worden gekeken of er actie ondernomen moet worden.

Alles bij de bron; Tweakers