Het Europees Parlement heeft dinsdag twee wetten die de macht van grote internetbedrijven moeten inperken met een overtuigende meerderheid goedgekeurd. 

Het gaat om de Digital Markets Act (DMA) en de Digital Services Act (DSA). De DMA richt zich op een gelijk speelveld voor bedrijven, terwijl de DSA zich focust op hoe platforms zijn ingericht voor gebruikers.

Een belangrijk gevolg van de DMA is dat chatdiensten moeten worden opengesteld, zodat gebruikers van verschillende apps met elkaar kunnen praten. Iemand die WhatsApp gebruikt, moet straks bijvoorbeeld kunnen praten met iemand die de dienst Signal gebruikt. Ook mogen appontwikkelaars niet meer worden gedwongen om het betaalsysteem van een appwinkel te gebruiken. 

De DSA dwingt techbedrijven tot belangrijke verplichtingen die de verspreiding van onder meer illegale inhoud en desinformatie tegen moeten gaan. Zo moeten de bedrijven transparanter zijn over hoe ze berichten beoordelen en komt er een verbod op bepaalde soorten reclame. Kinderen mogen bijvoorbeeld geen gepersonaliseerde advertenties meer te zien krijgen.

De stemming in het parlement was een van de laatste hordes die genomen moesten worden. In september moet de Raad beide wetten nog formeel goedkeuren. Vanaf 2023 treedt de DMA in werking, de DSA volgt een jaar later.

Alles bij de bron; NU