Na eerdere kritiek van privacy-experts verzet nu ook het Europees Parlement zich tegen een omstreden anti-kinderpornowet.
Het presenteerde donderdag een alternatief, dat online kindermisbruik moet aanpakken zonder daarbij Europeanen op hun telefoons en computers te hoeven surveilleren.
‘Het internet is nu onveilig voor kinderen. Het is alsof we ze zonder begeleiding achterlaten in het centrum van een drukke stad’, zegt Europarlementariër Paul Tang (PvdA).
Daarom presenteerde het Europees Parlement vandaag een tegenvoorstel dat kinderen moet beschermen zonder massaal de end-to-end-versleuteling van chatverkeer te omzeilen.
In het tegenvoorstel van het Europees Parlement moeten social media-accounts van kinderen op bijvoorbeeld Instagram en YouTube Kids standaard op ‘privé’ staan. Hierdoor kunnen onbekenden niet zomaar kinderen benaderen of screenshots van hun profiel maken.
Ook verplicht het online platforms en techbedrijven om preventieve maatregelen te treffen om online kindermisbruik te voorkomen. Het gaat daarbij onder meer om een online verplichting voor techbedrijven om de leeftijd van gebruikers te verifiëren, bijvoorbeeld met hun DigiD.
Ten slotte wil het Parlement online platforms verplichten een knop op hun platform te zetten, die identiek is op alle apps, waarmee kinderen onveilige situaties kunnen melden aan een Europese waakhond.
Alleen wanneer opsporingsdiensten kunnen bewijzen dat mensen in een chatgroep zich schuldig maken aan kindermisbruik, mag een rechter een scan aanvragen die berichten en gebruikersgegevens van de groepsdeelnemers verzamelt. Dit mag uitsluitend op niet-versleutelde diensten zoals Telegram, dus niet op WhatsApp of Signal.
Tech-expert Bert Hubert vindt het een goede zaak dat het Parlement afziet van surveillance-software. Maar het tegenvoorstel heeft weer eigen valkuilen: ‘Leeftijdsverificatie staat altijd op gespannen voet met de online anonimiteit, bijvoorbeeld als je er je DigiD voor moet aanleveren.’
Alles bij de bron; Volkskrant