De aanstaande overeenkomst voor dataoverdracht tussen de EU en de Verenigde Staten heeft onvoldoende juridische basis. Dat verwacht de Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken (Libe) van het Europees Parlement.

Het zogeheten EU-U.S. Data Privacy Framework (DPF) zou de opvolger moeten zijn van de Safe Harbor- en Privacy Shield-afspraken, die beide sneuvelden in de rechtszaal.

In februari riep Libe de Europese Commissie al op om de tekst van het DPF aan te scherpen. Er zouden te weinig waarborgen in staan die inwoners van de EU beschermen tegen grootschalige vergaring van persoonsgegevens. Evenmin zouden er afspraken in staan over onafhankelijke controlemechanismen voorafgaand aan datavergaring en hoelang gegevens mogen worden bewaard.

De uiteindelijke beslissing over de invoering van het EU-U.S. Data Privacy Framework ligt bij de Europese Commissie en de Europese Raad. Het Europees Parlement, noch de Commissie-Libe, noch de toezichthoudende Europese Raad voor Databescherming (EDPB) kan meebeslissen.

Alles bij de bron; Computable