"Als Safe Harbour niet versterkt wordt, wordt het opgeschort." Eurocommissaris Viviane Reding wond er geen doekjes om in een toespraak die ze hield aan het Centre ofor European Policy Studies. Als dat dreigement wordt uitgevoerd, krijgt dat voor veel bedrijven grote gevolgen.

Safe Harbour verwijst naar de het verdrag dat de Europese Commissie heeft gesloten met de Amerikaanse overheid ten aanzien van de verwerking van persoonsgegevens van Europese burgers in administratiefabrieken c.q. rekencentra op Amerikaans grondgebied. Dat verdrag stelt voorwaarden die moeten voorkomen dat organisaties de Europese privacyregels ontlopen door de verwerking te laten plaatsvinden in de VS, waar minder stringente regels gelden.

Uit het onverholen dreigement kan worden afgeleid dat de Europese Commissie ontevreden is over de voortgang van het overleg met de VS. De Europese Commissie heeft 13 aanbevelingen gedaan om de werking van de Safe Harbour-regeling te verbeteren. "Om het simpel uit te drukken: we hebben tegen de banden geschopt en vastgesteld dat reparaties nodig zijn. Om Safe Harbour volledig rijklaar te maken, moet de VS onderhoud uitvoeren. Van de zomer zullen we bekijken hoe goed die reparaties zijn uitgevoerd", zei Reding.

Alles bij de bron; AutomGids