Het Europees Parlement heeft de parlementsleden en het bijbehorende personeel opgedragen om TikTok van hun werkapparaten te verwijderen. Dat moet per 20 maart zijn gebeurd. Het Parlement volgt hiermee een verbod bij de Europese Commissie dat over twee weken ingaat.

Het is niet geheel duidelijk hoe streng de oproep van het EP tot het verwijderen van TikTok zal worden gehandhaafd, hoe breed het verbod is en of iedereen er gehoor aan zal geven. Pedro López van de Fractie van de Europese Volkspartij, waar onder meer het Nederlandse CDA deel van uitmaakt, heeft gezegd niet van plan te zijn het EVP-account op TikTok te verwijderen en dat er ook nog geen officieel nieuws over het besluit is. "Ik denk dat het absurd is om het snelstgroeiende sociale netwerk in Europa te verlaten, zelfs als de Chinezen het gebruiken voor spionage", zegt hij. López vindt verder dat het EU-parlement juist een officieel TikTok-account moet beginnen, omdat het volgens hem een goed middel tegen nepnieuws is. 

TikTok is al langer in opspraak vanwege privacyzorgen en werd eerder al verboden op bepaalde overheidsapparaten in de Verenigde Staten. Ook de Nederlandse regering overweegt een dergelijk verbod op TikTok op de telefoons van ambtenaren. De zorgen komen voort uit eerdere wijzigingen van het privacybeleid op het platform. Daardoor kunnen Chinese medewerkers data van Europese gebruikers inzien

Alles bij de bron; Tweakers