Een commissie van de EU heeft een voorstel opgesteld waarin toekomstige auto's verplicht met een noodstopsysteem worden uitgerust. Politie zou zo op afstand de motor van een gestolen auto of een voertuig dat achtervolgd wordt kunnen uitzetten. Het noodstopsysteem zou door een politieagent vanuit een centrale meldkamer geactiveerd moeten kunnen worden.

Het opvallende voorstel voor de verplichte invoer van een noodstopsysteem vormt onderdeel van het Enlets-programma. In dit programma, dat een periode van zes jaar beschrijft, wordt door de zogenaamde Cosi-commissie plannen opgesteld die moeten leiden tot een betere samenwerking tussen Europese politiekorpsen. De inhoud van de Enlets-plannen, die tot nu toe in het geheim zijn opgesteld, zijn gepubliceerd door de burgerrechtengroepering Statewatch.

Statewatch stelt hoe dan ook dat, mochten de plannen worden doorgezet, de vrijheden van burgers in het geding komen. Ook de kans op misbruik of fouten van een dergelijk systeem zouden veel te groot zijn. Eerder ontstond er al commotie over plannen om in auto's verplicht een snelheidsbegrenzer op te nemen.

Alles bij de bron; Tweakers