De Europese Commissie heeft opdracht gegeven tot de ontwikkeling van een prototype van een digitale portefeuille. Het is de bedoeling dat zo’n wallet, die iemands digitale identiteit bevat, overal in de EU bruikbaar wordt.

Aan een Zweedse it-dienstverlener en een branchegenoot uit Luxemburg is de taak toebedeeld om een prototype en twee volgende releases te bouwen.

Uiteindelijk moet het project leiden tot een veilige Europese digitale identiteit. Het kan hierbij gaan om middelen tot digitale identificatie, elektronische handtekeningen en validatie van documenten. Het gebruik van data dient transparant te zijn.

Onlangs bezwoer staatssecretaris Van Huffelen aan de Tweede Kamer dat het gebruik van zo’n  Europese digitale identiteit niet verplicht wordt.

Ook zonder zo’n wallet kan de burger zijn oude leven blijven leiden en diensten blijven afnemen. De burger behoudt ook de regie over de inhoud van de wallet. Deze kan zelf kiezen wat in de portefeuille komt te staan. Van Huffelen: ‘Het is vooral bedoeld om te zorgen dat we zo weinig mogelijk gegevens van iedereen op heel veel plekken hebben.’ Volgens de staatssecretaris wordt het straks heel gemakkelijk zaken te doen zonder dat iedereen meer van je weet dan nodig is. 

Alles bij de bron; Computable