De commissie 'burgerlijke vrijheden' van het Europarlement ziet niets in een internetfilter tegen kinderporno, zo bleek bij een oriënterende stemming. Afbeeldingen kunnen beter worden verwijderd, stelt de commissie. Een filter zou volgens GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini averechts kunnen werken; als pagina's met kindermisbruik worden geblokkeerd, zouden de verantwoordelijke beheerders dat kunnen zien als een teken dat ze in de gaten worden gehouden, waarna ze hun materiaal naar een andere locatie verplaatsen.

Het Europees Parlement heeft het filter nog niet definitief geblokkeerd, maar de stemming van de commissie wijst uit dat de kans groot is dat het verplichte internetfilter er niet doorkomt. 

Lees alles bij de bron; tweakers

Update (bron webwereld)

'Nederland onwettig'

Sargentini: “De parlementscommissie heeft strikte voorwaarden geformuleerd voor landen die toch filters gebruiken: internetpagina’s blokkeren mag alleen als verwijdering van het verboden materiaal niet mogelijk is gebleken en als de wet erin voorziet. Dat standpunt heeft ook consequenties voor Nederland, waar een filter wordt ingevoerd zonder wettelijke basis.”

De Europarlementariër doelt daarmee op het plan van het vorige kabinet om samen met internetproviders te werken aan een internetfilter. Bits of Freedom protesteerde daar eerder al tegen, omdat “alle juridische waarborgen ontbreken.” Enkele jaren terug bleek overigens al dat de KLPD internetcontent blokkeerde zonder wettelijke bevoegdheid.