Sinds de onthullingen van Edward Snowden – de Amerikaanse NSA weet gewoon alles – zijn privacy op internet en de bescherming van datagegevens actuele thema’s, maar het ziet er niet naar uit dat het echte campagnethema’s worden.

Wij zochten bij experts een hele reeks aanbevelingen en suggesties bij elkaar voor politici die er alsnog een thema van willen maken....

...Het veiligheidsbeleid wordt voorlopig door de nationale lidstaten van de Europese Unie niet uit handen gegeven, maar privacywetgeving zit voor een groot deel op het Europese niveau. Multinationals als Google en Facebook kunnen enkel door Europa aan banden worden gelegd, en daar zijn Europese politici ook mee bezig. Momenteel wordt er gewerkt aan nieuwe wetgeving over databescherming die door het volgende Europese parlement zal worden goedgekeurd. Lobbyisten doen echter hun uiterste best om de nieuwe regels af te zwakken en uitzonderingen te bekomen voor Amerikaanse bedrijven.

Daarnaast staat ook de oprichting van een Europese privacycommissie gepland.  “... er is een Europese waakhond nodig. Nu vestigen bedrijven zich in het land van de Europese Unie waar de wetgeving het lichtste weegt of de regulator het minste armslag heeft. Een Europese speler maakt dat onmogelijk.”

Tenzij u zich er intussen hebt bij neergelegd dat Facebook, Google en de NSA altijd meer van u zullen weten dan uw eigen vrienden, verdient privacybescherming aandacht van u én van de politici waarop u op 25 mei zal stemmen. Daarom organiseert Apache.be zaterdag een debat over het onderwerp in Antwerpen

Alles bij de bron; Apache