Tegen alle privacybezwaren in heeft het Europees Parlement vandaag gestemd voor verplichte invoering van het eCall-systeem in auto’s. Dit systeem vormt een directe bedreiging voor de privacy van iedere automobilist. Privacy First eist dat eCall alsnog vrijwillig i.p.v. verplicht wordt en zal daartoe zonodig een rechtszaak beginnen.

Door eCall worden bij een ongeval automatisch de 112-hulpdiensten opgeroepen. Het eCall-alarmsysteem laat echter ook een spoor van locatiedata achter zonder dat de automobilist daar vooraf toestemming voor heeft gegeven. Het systeem wordt immers verplicht ingebouwd en er zit geen aan/uitknop op, maar laat wel continu sporen (metadata) achter in omringende GSM-netwerken.

Dit vormt een flagrante schending van het recht op privacy en anonimiteit in de openbare ruimte. Het systeem zal bovendien voor andere doelen en door andere organisaties kunnen worden gebruikt dan louter voor de verkeersveiligheid, waaronder door politie en justitie, verzekeraars, Belastingdienst, geheime diensten en mogelijk zelfs criminele groeperingen. Van maatschappelijk debat rond eventuele invoering van eCall is echter nauwelijks sprake geweest.

Verplichte invoering is daarmee niet alleen onrechtmatig, maar ook ondemocratisch. Nadat de Nederlandse bevolking enkele jaren geleden massaal het rekeningrijden met bijbehorende spionagekastjes naar de prullenbak verwees, dreigt diezelfde bevolking nu via een Europese achterdeur alsnog met spionagekastjes in de auto te worden opgezadeld. Dit is een democratie onwaardig.

eCallIllustratie

Bron tekst; Persbericht PrivacyFirst

Bron illustratie; Telegraaf 

Update;

Tegenstanders stellen dat eCall nauwelijks bijdraagt aan de verkeersveiligheid en de privacy bedreigt. De SP spreekt zelfs over een spionnenkastje. 'Je kunt het systeem niet uitschakelen', laakt SP-Europarlementariër Dennis de Jong. Ook D66 is tegen het verplicht inbouwen en spreekt over een forse inbreuk op de privacy. 'Autobezitters moeten het systeem aan of uit kunnen zetten wanneer zij dat willen", aldus Europees parlementariër Sophie in 't Veld.

Alles bij de bron; Volkskrant [thnx-2-Niek]