De Europese Commissie begint een rechtszaak tegen enkele EU-lidstaten, omdat zij verzuimd hebben de Open Data-richtlijn tijdig om te zetten in nationaal recht. Onder meer Nederland en België worden voor het Hof van Justitie gesleept.

De richtlijn draait om het verzekeren van de beschikbaarheid van open data uit de publieke sector voor hergebruik. Het moet daardoor onder meer eenvoudiger worden om nieuwe diensten te ontwikkelen. Daarnaast is het idee dat het hergebruik van overheidsinformatie kan leiden tot transparantie in overheidshandelen, innovatie en een grotere effectiviteit in bijvoorbeeld bedrijfsvoeringsprocessen bij de overheid. 

Over de implementatiewetgeving heeft de Raad van State in oktober vorig jaar advies uitgebracht. Daarin constateerde het instituut onder meer dat de verplichting om gegevens uit wetenschappelijk onderzoek openbaar te maken en ter beschikking te stellen voor hergebruik veel verder gaan in de Nederlandse implementatiewet dan in de oorspronkelijke Europese richtlijn. Volgens het adviesorgaan is deze Nederlandse verplichting een inbreuk op het grondrecht van intellectueel eigendom en mist het nut en noodzaak van de verplichting. Ook stipt de Raad van State aan "dat anonieme gegevens later, met snellere en slimmere computers, alsnog teruggerekend kunnen worden tot de oorspronkelijke persoonsgegevens." Dit is een lastige kwestie, stelt het adviesorgaan, en er zijn dan ook vragen gesteld aan de regering om aan te geven hoe het hergebruik van persoonsgegeven beperkt kan blijven.

Alles bij de bron; Tweakers