De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft in een interview met de Duitse omroep aangedrongen op strengere Europese privacyregels. Ook wil zij dat de Verenigde Staten de Duitse privacywetgeving respecteren.

Merkel zei dat Europese privacyregels de enige oplossing zijn om de privacy te waarborgen. Duitsland kent al strenge privacywetgeving, 'maar als Facebook geregistreerd staat in Ierland, geldt de Ierse wet', aldus Merkel. "Daarom hebben we Europese regels nodig." De politica stelde dat Duitsers bezorgd zijn over wat er buiten hun grondgebied met hun gegevens gebeurt. Vorige maand bleek echter dat de Europese ministers van justitie de nieuwe privacyregels wellicht juist willen afzwakken.

De Duitse bondskanselier benadrukte verder dat ze van de Verenigde Staten verwacht dat het land zich aan de Duitse wet houdt. Die opmerking maakte ze naar aanleiding van de onthulling van het Amerikaanse surveillanceprogramma Prism, waarmee de Amerikaanse inlichtingendienst NSA eenvoudig in privécommunicatie van buitenlanders kon kijken. De Duitse inlichtingendienst werkt echter al jaren samen met de Amerikaanse inlichtingendienst en zou zelf het grootste internetknooppunt ter wereld aftappen.

Alles bij de bron; Tweakers