Op dit moment wordt in Europa gesproken over netneutraliteit. De Nederlandse regels voor een open internet staan op het spel. In aanloop naar de belangrijkste stemming in het Europees parlement op 24 februari hebben drie belangrijke commissies binnen het parlement hun mening gegeven. Hier een korte analyse van de stemmingen.

  • Het rapport van de CULT commissie (PDF) is positief. Een aantal minder handige overwegingen uit het voorstel zijn verwijderd, het belang van netneutraliteit wordt onderstreept en de gevaarlijkste bepalingen uit het voorstel van de Commissie zijn verwijderd.

  • Het rapport van de JURI commissie (PDF) is minder goed: het biedt nog steeds mazen in de regelgeving voor een Facebook-only abonnement, maar tegelijkertijd zou het niet meer mogeljik zijn om naar eigen inzicht internet te blokkeren om serieuze misdaad te voorkomen of te verhinderen.

  • Het rapport van de IMCO commissie (PDF) is gematigd positief. Het bevat een aantal belangrijke verbeteringen ten opzichte van het voorstel van de Commissie, en de bepaling over het op eigen initiatief blokkeren om misdaad te voorkomen is verwijderd. Het belang van netneutraliteit wordt echter nauwelijks onderstreept.

Nu is de belangrijkste commissie van het Europees Parlement, de ITRE-commissie, aan zet. Die zal op 24 februari stemmen. Het advies van deze commissie zal de stemming van het hele parlement voor een belangrijk deel bepalen. 

Wat jij kan doen om netneutraliteit te redden is simpel: bel een parlementslid en leg uit dat je je zorgen maakt. De site savetheinternet.eu helpt je op weg met argumenten en een app waarmee je parlementsleden gratis kan bellen. Vijf minuten om het internet te redden en de politiek in Brussel te leren kennen… waar wacht je nog op?

Alles bij de bron; BoF