Nieuwe wetten voor bedrijven als Facebook zijn hoog nodig. De liberale Eurocommissaris Margrethe Vestager gaat zelfs niet ver genoeg, meent .

...Nick Clegg, dé lobbyist van Facebook, heeft zich gestort in de campagne en waarschuwt dat Europa moet waken voor „het onnodig hinderen van Europese innovatie en verdere versplintering van het wereldwijde internet”

Dat is wrang te horen uit de mond van een bedrijf dat een ongekende machtspositie heeft opgebouwd door agressieve overnames en het annexeren van onze data. Daardoor hebben Europese bedrijven minder kans te concurreren, maar ook bepalen Mark Zuckerberg en de zijnen wat Europese burgers op hun tijdlijn te zien krijgen. Dat staat haaks op wat de oprichters van het internet voor ogen hadden toen ze het creëerden.

Het betoog van Nick Clegg komt dan ook over als een pleidooi van Lance Armstrong voor fair play. Maar goed, net als Armstrong jarenlang de Tour de France heeft kunnen winnen, is Facebook lange tijd geen strobreed in de weg gelegd.

Maar Nick Clegg heeft zonder meer gelijk dat de komende twee jaar bepalend zijn voor de komende twintig jaar. Afgelopen december presenteerde de Europese Commissie twee belangrijke wetsvoorstellen die ervoor moeten gaan zorgen dat wat nu offline illegaal is ook online illegaal wordt. De Deense Eurocommissaris Margrethe Vestager repareert hiermee de verouderde Europese wetgeving voor de digitale markt die al sinds 2000 niet meer is aangepast.

Dat is waarom de Europese Commissie voorstelt bedrijven zoals Facebook, Google, Amazon, Apple en Microsoft te verbieden datasets te combineren of data te gebruiken die voor concurrenten niet beschikbaar zijn. Hele simpele tekstuele bepalingen met grote impact.

Laten we ons dus niet in de luren leggen door lobbyisten die een open internet willen voor zichzelf alleen, maar laten we juist doorpakken door het gebruik van doping te verbieden voor bedrijven die het gebruiken om hun marktpositie te behouden. Dat is de enige manier om Europese bedrijven te laten groeien en te garanderen dat we ook de komende twintig jaar een open internet hebben.

Alles bij de bron; NRC