Gebruikers van Vinted maken zich zorgen over de gegevens die ze aan het platform moeten doorgeven. Een Europese wet verplicht online platformen om onder andere het rijksregisternummer op te vragen en door te geven aan de Belgische fiscus.
De Europese regels gelden niet alleen voor het verkoopplatform uit Litouwen, maar ook voor alle andere platformen waarop Europese gebruikers geld kunnen verdienen. Denk maar aan 2dehands, eBay of Airbnb.
Vinted past de Europese regels opvallend strikt toe. Gebruikers die hun gegevens niet doorgeven, worden tijdelijk geblokkeerd. "Zolang ik dat formulier niet invul, mag ik niets meer verkopen op het platform. Ook het geld dat ik verdiende - zo'n 170 euro - wordt tijdelijk geblokkeerd in mijn Vinted-portefeuille", vertelt een luisteraar in het consumentenprogramma 'WinWin' op Radio2.
De Europese richtlijn geldt sinds 1 januari 2023 voor alle Europese uitbaters van platformen voor de verkoop van goederen, persoonlijke dienstverlening, verhuur van onroerend goed of verhuur van vervoermiddelen. De platformen zijn verplicht om informatie te verzamelen over verkopers en de inkomsten die ze op dat platform vergaren. Het gaat om gebruikers die per jaar minstens 30 keer iets verkopen of minstens voor 2.000 euro aan inkomsten hebben.
De gegevens die moeten worden ingezameld zijn onder andere de volledige naam, het adres en het rijksregisternummer (fiscaal identificatienummer). De regels gelden ook voor platformen die gevestigd zijn buiten de EU, maar wel Europese gebruikers hebben. De platformen moeten de gegevens doorgeven aan de autoriteiten van het land van de gebruiker.
Het rijksregisternummer is voor de FOD Financiën de enige manier om iemand met zekerheid te identificeren. Dat het nummer uniek is, is tegelijkertijd de sterkte en de kwetsbaarheid van het nummer. Mensen met slechte bedoelingen kunnen het nummer in combinatie met een naam en andere gegevens misbruiken voor criminele feiten, zoals identiteitsfraude.
Alles bij de bron; VRTNWS