Binnenkort gebruiken burgers in de gehele Europese Unie de zogeheten Iban-Naam Check om te controleren of een online-overschrijving naar het juiste bankrekeningnummer plaatsvindt. De tool, ontwikkeld door het Utrechtse bedrijf Surepay, wordt Europawijd uitgerold nu de EU-lidstaten en het Europees Parlement daarover een akkoord sloten.

Hoewel alle grote Nederlandse banken de controle op bankrekeningnummer en tenaamstelling al sinds 2017 inzetten, verkeert de check in veel andere lidstaten nog in de beginfase. Betere controle is noodzakelijk. Foutieve invoer van de lange iban-reeks van letters en cijfers ertoe kan leiden dat je geld overmaakt naar een onbekende. Daarnaast kunnen criminelen zich voordoen als een bekende, terwijl ze een frauduleus iban-nummer gebruiken.

Tot voor kort kon je daarmee alleen Nederlandse, Franse en Italiaanse rekeningnummers controleren, maar dat is inmiddels uitgebreid. Het bedrijf biedt zijn diensten ook aan aan andere grote organisaties. Naast de iban-controle heeft Surepay een controletool voor btw-nummers, kvk-nummers en de leeftijd van bankrekeningnummers

Alles bij de bron; Computable