Dat meldt de ECB in een update over de voorbereidingsfase van de digitale munt. Deze fase loopt tot oktober 2025 en moet het "fundament leggen" voor een mogelijke uitgifte van de digitale euro. Een maand later staat de volgende fase gepland met betrekking tot de mogelijke ontwikkeling en uitrol.

In de update over de voorbereidingsfase laat de ECB verder weten dat het ontwerp van de digitale euro een 'offline functionaliteit' biedt die gebruikers een 'cash-achtig' privacyniveau moet bieden voor betalingen in fysieke winkels en tussen personen. "Bij het offline betalen zijn persoonlijke transactiegegevens alleen bekend bij de betaler en ontvanger en worden niet gedeeld met betalingsdienstproviders, het Eurosysteem en providers van ondersteunde diensten", zo claimt de bank.

Het offline betalen met de digitale euro zou geen internetverbinding vereisen, maar gebruikers moeten wel eerst digitale euro's op hun rekening hebben staan, die via internet of een geldautomaat zijn te verkrijgen. De ECB zegt dat het onderzoek heeft gedaan naar de technische mogelijkheden om offline digitale euro wallets op te laden en hiermee te betalen, waaronder controles om witwassen en fraude tegen te gaan.

Alles bij de bron; Security