De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwt dat in te veel winkels geen contant geld meer wordt aangenomen. Vooral in bioscopen, apotheken en bij parkeerautomaten kan vaak alleen gepind worden, zo blijkt uit een onderzoek.

De afnemende acceptatie van cash maakt het voor sommige mensen moeilijker om aankopen te doen en zorgt er daarnaast voor dat de bruikbaarheid van munt- en briefgeld afneemt.

Gemiddeld geeft 4% van de winkeliers aan dat er bij hen alleen gepind kan worden. In bepaalde branches ligt dat percentage echter een stuk hoger, zo geeft één op de vijf bioscopen aan geen cash te accepteren en kan er in één op de acht apotheken ook alleen nog maar met pin betaald worden.

Het is niet voor het eerst dat de bank zich zorgen maakt over het afnemende gebruik van contant geld. In 2021 stuurde DNB een brief aan toenmalig minister van Financiën Wopke Hoekstra, om erop te wijzen dat er maatregelen genomen moesten worden om het betalen met cash zoveel mogelijk in stand te houden.

Dat was nodig omdat het voor winkeliers steeds duurder wordt om contante betalingen te verwerken en het aantal geldautomaten in Nederland afneemt. In april 2022 ondertekende DNB daarom met andere banken, winkeliersorganisaties, horecabedrijven en tankstations het Convenant Contant Geld.

Contant geld is volgens de Europese wetgeving een geldig betaalmiddel maar dat betekent niet dat winkels ook verplicht zijn om cash aan te nemen. "Het uitgangspunt is dat het een wettig betaalmiddel is, maar winkeliers kunnen wel met de consument afspreken dat ze op een andere manier betalen"

Alles bij de bron; NOS