Na twee jaar van onderzoek is de Europese Centrale Bank (ECB) de volgende fase gestart van de digitale euro. Deze fase zal nog eveneens twee jaar in beslag nemen.

Europese data toezichthouders maken zich echter zorgen en willen duidelijkere privacyregels. De European Data Protection Board en de European Data Protection Supervisor hebben in een gezamenlijk statement gereageerd op de plannen van de ECB. 

Zo zouden de twee data toezichthouders graag verbeterde mechanismen zien die de persoonlijke data van gebruikers beschermen. 

Een ander onderdeel is dat alle transacties onderworpen worden aan anti-witwas en anti-terrorisme regels. De twee Europese data toezichthouders prefereren “minder extreme maatregelen”. Ze geven de voorkeur aan een zogenaamde ‘privacy drempel’ voor online transacties. Transacties met een waarde onder deze drempel moeten niet worden onderworpen aan deze anti-witwas en anti-terrorisme maatregelen, vinden de data toezichthouders.

Critici van een digitale euro maken zich het meeste zorgen over privacy implicaties. Een Europese CBDC zou namelijk alle financiële vrijheid wegnemen bij gebruikers. Dit zijn dus terechte zorgen als het aan de twee Europese data toezichthouders ligt. Het is nu aan de ECB om de adviezen van de data toezichthouders te beoordelen en zo nodig te implementeren.

Begin september zei Fabio Panetta, bestuurslid van de ECB, nog dat de digitale euro een hoge mate van anonimiteit zou hebben. Aan het eind van de maand werd hier echter op teruggekomen. Ook de meest recente plannen van de ECB tonen aan dat de digitale euro nog een hoop privacy implicaties heeft.

Alles bij de bron; Crypto-Insider