Als Europeanen straks met de crypto-euro betalen, moet dat met net zoveel privacy kunnen als bij een contante betaling. Dat wil de Europese Centrale Bank (ECB) die momenteel werkt aan een systeem voor de digitale euro.

De financieel toezichthouder zegt te streven naar een hoge privacystandaard. De ECB wil dat bij offline betalingen met de digitale munt niemand inzicht krijgt in de transactie. Behalve natuurlijk de twee betrokken partijen, zoals een winkelier en een klant.

Bij online betalingen zouden iets meer partijen kunnen meekijken, maar dan alleen om fraude en witwassen te voorkomen. De ECB wil dan ook gebruikmaken van onder meer 'pseudonimisatie' (het omzetten van een persoonsgegeven naar een niet-herleidbare code), om zo persoonlijke gegevens af te schermen. Er moet een onafhankelijk instituut komen dat hier toezicht op houdt.

De Europese toezichthouder werkt al enige tijd aan een systeem voor de digitale variant van de euro. Maar de invoering duurt sowieso nog enkele jaren, als het er überhaupt al van komt.

De beslissing hierover ligt niet alleen bij de ECB. Ook het Europees Parlement en de lidstaten hebben hier iets over te zeggen. Het initiatief krijgt volop kritiek. Niet alleen vanwege twijfels over de privacy, maar ook omdat critici zich afvragen waar een digitale euro eigenlijk voor nodig is.

Alles bij de bron; NU