De financiële orde in Suriname moedigt burgers aan om betalingen uit te voeren met credit- en debitkaarten. Hoewel dit gezien wordt als een stap naar modernisering en gemak, zijn er ook serieuze bezwaren te overwegen.

Wilfred, een senioren inwoner van Paramaribo-Noord, zegt deze ontwikkeling problematisch te vinden en dat hij sterke argumenten ziet om terug te keren naar het oude systeem van contante betalingen. Banken kunnen volgens hem namelijk misbruik maken van de gegevens die voortkomen uit digitale betalingen. Door middel van data-analyse kunnen ze een gedetailleerd beeld krijgen van aankoop- en uitgavenpatronen.

“Deze informatie kan zonder onze toestemming worden verkocht aan derden voor gerichte advertenties of misbruikt worden voor andere commerciële doeleinden. Dit leidt onvermijdelijk tot de schending van onze privacy en het onvoldoende beschermen van onze persoonlijke data”, aldus Wilfred.

Deze zorgen zijn niet nieuw. Privacykwesties gerelateerd aan financiële gegevens zijn al jarenlang onderwerp van discussie onder economen, privacy-experts en technologische waarnemers. Vooral in het tijdperk van big data en digitale betalingen, zijn de risico’s van datalekken en misbruik door bedrijven fors toegenomen. Voorbeelden hiervan zijn talrijk, waarvan enkele grotere datalekken in de afgelopen twee decennia veel aandacht hebben gekregen.

De oplossing ligt mogelijk in een terugkeer naar het gebruik van contant geld, wat in contrast staat met de huidige trend van digitalisering. Contante betalingen bieden een zekere mate van anonimiteit die digitale betalingen nooit kunnen garanderen. Met contant geld behouden burgers de volledige controle over hun uitgaven zonder angst dat hun gegevens worden gemonitord, opgeslagen of misbruikt.

Daarnaast moeten er strengere maatregelen komen om de bescherming van financiële gegevens van consumenten te waarborgen. Transparantie over hoe onze gegevens worden gebruikt is cruciaal. Consumenten zouden expliciete toestemming moeten geven voordat hun gegevens worden gedeeld of verkocht.

Tot slot, educatie van het publiek over de risico’s van digitale betalingen en het bevorderen van privacy-bewuste betalingsmethoden kan een belangrijke stap zijn naar meer respect en bescherming van onze persoonlijke gegevens. Het is tijd om deze gegevens hongerige systemen kritisch te beoordelen en stappen te zetten die onze privacy echte waarde toekennen.

Alles bij de bron; DagbladSuriname