De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) wil via Worldline, de grootste betaaloperator van ons land, alle betalingen met bank- en kredietkaarten screenen. De bedoeling is om verborgen rekeningen in belastingparadijzen op te sporen.

Maandag gaat de BBI langs bij Worldline, dat jaarlijks 1,8 miljard elektronische betalingen verwerkt. De fiscus heeft zijn bezoek op voorhand aangekondigd en Worldline weet wat er verwacht wordt, ook al is het bedrijf wellicht niet happig om betalingsgegevens prijs te geven. De massale screening is ongezien in België en zal zeker controverse opwekken. Tegenstanders spreken over een buitensporige operatie die de privacyregels en het fiscaal bankgeheim met de voeten treedt.

 

Professor Fiscaal Recht Michel Maus ziet alvast geen probleem. "Het Hof van Cassatie heeft in 2004 gesteld dat bedrijven als Worldline niet als banken kunnen worden beschouwd en dus niet onder het bankgeheim vallen. Het resultaat is dat de fiscus in vrije toegang heeft tot alle beroepsmatige informatie die in die bedrijven circuleert en dus de betalingen kan opvragen."

 

Belastingdiensten in het buitenland hebben al gelijkaardige screenings uitgevoerd. Dat was zo in Zweden en in Nederland. Een Nederlandse rechter zag vier jaar geleden alvast geen graten in een massale controle van buitenlandse betaalkaarten. Andere landen, waaronder Italië, gaan nog verder en hebben een automatische koppeling tussen de database van het bedrijf dat het elektronische betalingsverkeer regelt en die van de belastingdienst.

Alles bij de bron; deRedactie [thnx-2-Luc]Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!