Vrijheden op internet moeten eraan geloven. Met toenemende belangen werd ook de rechtspraak strenger. Christiaan Alberdingk Thijm internetjurist en oprichter/eigenaar van bureau Solv in Amsterdam maakte het mee.

"De tendens is in de rechtspraak is verschoven naar de intentie. De rechter kijkt veel meer met welk doel een dienst of software op internet ter beschikking van het publiek komt Of sterker nog: subjectieve intentie telt, hoe wordt het gebruikt?" "Het zijn schijncriteria, vind ik. Ook Google maakt winst en met zoekresultaten van plaatjes maakt Google ook structureel inbreuk op auteursrechten en is daarvan goed op de hoogte, maar wordt niet vervolgd. Dus deugen die criteria wel?

Als wetgeving restricties opwerpt moet de rechtspraak daar wel in meegaan. Er komt apart daarvan inderdaad ook meer beperkende jurisprudentie. Je ziet inderdaad dat zowel in de mogelijkheden als in het gebruik de vrijheden op internet eerder af- dan toenemen.

Die tendens met restricties is sterk en zichtbaar. Er is veel druk om internet meer gesloten te maken. Als je kijkt naar het ontstaan en de ontwikkeling van internet dan is dit geen goede zaak.

Alles bij de bron; netkwesties (zeer uitgebreid interview van 5 pag.)