De komende jaren moet je kiezen: wel of geen slimme energiemeter in je huis. Een energiemeter die zelf de meterstanden voor gas en elektriciteit doorgeeft aan de netbeheerder en het energiebedrijf.

Consumenten mogen de slimme energiemeter weigeren, bepaalde de Eerste Kamer in 2009. Ze kunnen het hele apparaat weren, of ervoor kiezen de dataverzending uit te schakelen. Nog geen 2,5 procent van de consumenten kiest voor een van die opties. Waarom zou je zo’n apparaat wel of niet gebruiken?

Waarom wel ? .....Geld !!

Uit een schatting door adviesbureau Kema blijkt dat tweemaandelijks inzicht in het energieverbruik jaarlijks tot besparingen van 3,2 procent voor gas en 3,7 procent voor elektriciteit kan leiden. Bij een overheidsonderzoek onder 670 huishoudens waar de slimme meter al is geïnstalleerd, is echter sprake van besparingen van maar 0,9 en 0,6 procent.

Meer winst valt te behalen door de slimme meter te koppelen aan een display, waarmee je voortdurend het energieverbruik kunt bijhouden. De privacy blijft gewaarborgd, want de data blijven binnen het huishouden. Daarnaast zijn er apps waarmee je je energieverbruik kunt meten. Soms kun je er op afstand ook de thermostaat mee bedienen. Handig, want zo kun je alvast het huis warm stoken voor je thuis komt.

Waarom niet ? .....Privacy !!

Wat betreft privacy zijn deze apps weer minder aantrekkelijk. Internetdiensten lezen je meter voortdurend uit. Je gegevens over je energieverbruik zijn dus op ieder moment bekend bij bedrijven die de diensten aanbieden, zoals Slimmemeterportal.nl. De data kunnen mogelijk in handen komen van hackers, die zo precies kunnen zien wanneer je van huis bent.

Verder bestaat het risico dat bedrijven die de gratis apps aanbieden je gegevens doorverkopen aan adverteerders. Gegevens over energieverbruik kunnen namelijk veel verklappen over een huishouden. In tijden waarin bedrijven in ‘big data’ een nieuwe inkomstenbron zien, is dat interessante informatie.

Met de intrede van de slimme meter en daaraan te koppelen gadgets wordt de burger dus opnieuw een stukje transparanter voor bedrijven én de overheid. Zo mogen ook opsporingsdiensten de gegevens soms opvragen. Nu al zijn er gemeenten die waterverbruik controleren op adressen van mensen in de bijstand, om te kijken of er wel zoveel mensen wonen als opgegeven. Precies vanwege dit soort privacykwesties kregen burgers de keuze om zelf te bepalen of ze wel een slimme meter willen. Niet gek dus om daar over na te denken voordat de installateur voor de deur staat.

Alles bij de bron; NRCQ