De komende jaren moet je kiezen: wel of geen slimme energiemeter in je huis. Sinds 1 januari wordt hij namelijk ‘grootschalig uitgerold’, zoals de overheid dat noemt. Een energiemeter die zelf de meterstanden voor gas en elektriciteit doorgeeft aan de netbeheerder en het energiebedrijf. 

Handig natuurlijk. Maar wacht eens. Was er niet ooit veel discussie over die slimme meter? Dat was toch dat apparaat dat, eenmaal gehackt, door inbrekers gebruikt zou worden om te zien wanneer je van huis bent? En dat de netbeheerder en het energiebedrijf nauwkeurig inzicht in je leefgewoontes zou geven? Hoe kan die omstreden meter nu alsnog bij nagenoeg alle Nederlandse huishoudens worden geïnstalleerd?

..In de wijk van Diederick is de slimme energiemeter al geïntroduceerd, maar bij hem komt de meter er niet in. Het viel nog niet mee om de meter buiten de deur te houden. In een brief uit 2012 van netbeheerder Liander, waarin vernieuwing van de gas- en elektriciteitsleidingen werd aangekondigd, werd met geen woord over de slimme meter gerept. Wel in een algemene folder over de meter die bij de brief zat. Een mogelijkheid om te weigeren werd, ondanks de wettelijke verplichting daartoe, niet geboden.

„Het stond wel ergens op hun site, maar ik moest er zelf achteraan. Pas na veel gebel kreeg ik een nieuwe meter die geen data kan verzenden”, zegt Diederick. Brancheorganisatie Netbeheer Nederland erkent de fout en garandeert dat in alle brieven sindsdien de mogelijkheid om te weigeren wordt geboden...

...Met de intrede van de slimme meter en daaraan te koppelen gadgets wordt de burger dus opnieuw een stukje transparanter voor bedrijven én de overheid. Zo mogen ook opsporingsdiensten de gegevens soms opvragen. Nu al zijn er gemeenten die waterverbruik controleren op adressen van mensen in de bijstand, om te kijken of er wel zoveel mensen wonen als opgegeven. Precies vanwege dit soort privacykwesties kregen burgers de keuze om zelf te bepalen of ze wel een slimme meter willen. Niet gek dus om daar over na te denken voordat de installateur voor de deur staat.

Alles bij de bron; pdfNRC [AboVersie]


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha